Thursday, August 25, 2011

KEK BATIK @ DODOL MILO

Kadang-kadang ada orang bertanya, apa beza kek batik dan dodol milo? Kan same je rasanye... Bahan dia pun same aje..


Jika ditanya pada saya soalan itu, beza antara kek batik dan dodol milo adalah dari segi bahannya. Untuk membuat kek batik, kita akan menggunakan koko, telur dan susu cair, tapi tidak untuk dodol milo. Ok, kita tengok teruslah cara membuatnya dan lihat sendiri perbezaannya.. ^_^


KEK BATIK

Bahan Kek Batik:

- 1 paket milo (yang paling kecil)
- 1 tin susu cair (biasa guna f&n)
- 1 buku buttercup
- 1 cawan gula halus
- 1 biji telur ayam
- 1 sudu besar serbuk koko
- 1 paket biskut marie (original lagi sedap dari perisa koko)


Cara Membuat Kek Batik:

- Patahkan biskut marie kepada 2 atau 3 bahagian
- Cairkan buttercup di dalam periuk
- Masukkan semua bahan di atas setelah buttercup cair dengan sempurna
- Kacau dengan api yang kecil sehingga sebati dan pekat
- Bila dah pekat, tutup api dan masukkan biskut marie
- Kemudian, masukkan ke dalam loyang dan mampatkan
- Akhir sekali, masukkan ke dalam peti sejuk untuk keraskan




DODOL MILO

Bahan Dodol Milo:

- 1 paket milo (paling kecil)
- 1 buku buttercup
- 1 tin susu pekat (biasa guna f&n)
- 1 paket biskut marie (original)

Cara Membuat Dodol Milo:

sama dengan cara membuat kek batik




PERBEZAAN BAHAN:

Pada saya, saya lebih suka rasa dodol milo berbanding rasa kek batik. Rasa dodol milo tidak cepat muak sebab tak ada telur selain bahannya yang lebih simple dan mudah.


KAEDAH LAIN?

Ada sesetengah orang yang suka jika bekas potongan kek batik tu nampak cantik dan tersusun. Jadinya, dia menggunakan kaedah lain.

- Apabila bahan-bahan basah telah sebati dan pekat di dalam periuk, api di padamkan.
- Biskut marie tidak dicampur terus ke dalam bahan tersebut. Sebaliknya, disusun selapis demi selapis.
- Untuk lapisan yang bawah sekali, disusun biskut marie yang belum dipatahkan.
- Tuangkan adunan keatas biskut hingga rata
- kemudian susunkan pula biskut marie yang telah dipatah 2 atau 3 di atas adunan tadi
- Tuang kembali adunan di atas biskut yang telah disusun
- Begitulah dibuat sehingga kek batik atau dodol milo menjadi beberapa lapis.





Selamat mencuba!!

No comments: